4 dingen die u moet overwegen bij het selecteren van PROMs

Zo u bent klaar om te beginnen met het verzamelen van patient reported outcome measurements.. maar eerst moet u een aantal belangrijke beslissingen nemen, zoals welke PROMs gaat u gebruiken en wanneer gaat u ze eigenlijk meten? 

Er zijn honderden verschillende soorten vragenlijsten en het selecteren van de juiste kan best lastig zijn. Wij hebben voor u 4 belangrijke punten geïdentificeerd die u in overweging moet nemen wanneer u de gaat kijken welke vragenlijst u wilt gaan gebruiken. 

Generieke vs. Conditie-specifieke vragenlijsten

Er zijn twee belangrijke soorten PROMs: zij die gaan over de algemene gezondheid of zij die conditie-specifiek zijn. De generieke PRO kan worden gebruikt voor alle patiëntengroepen, en zij evalueren zowel het fysieke als emotionele functioneren van de patiënt. De meest gebruikte generieke PROMs zijn de SF-36 en de EQ-5D. Conditie-specifieke PROMs worden gebruikt in een specifieke patiëntenpopulatie, zij richten zich op een ziekte, aandoening en/of lichaamsdeel. Enkele voorbeelden van dit soort vragenlijsten zijn: Hip Disability and Osteoarthritis Outcome Score (HOOS) en de Neck Disability Index (NDI). 

Het beste is om zowel een generieke als een conditie-specifieke vragenlijst te gebruiken wanneer u zorguitkomsten meet. Samen geven zij een goede weergave van hoe de behandeling/operatie zowel de fysieke functie van de patiënt als de algemene gezondheid heeft beïnvloed. Zeker als u ook nog van plan bent de gegevens te gebruiken voor onderzoeksdoeleinden is een combinatie van beiden een absolute must!

Scoresysteem

Dit is het punt waar dingen een beetje rommelig worden. Elke PROM heeft zijn eigen unieke scoresysteem. Het vervelende hieraan is dat sommige vragenlijsten zeggen dat een lage score wenselijk is en bij anderen juist een hogere score goed is. Vaak genoeg is het score algoritme vrij complex en vereist het enig wiskundig inzicht. Dus zorg er daarom voor dat u begrijpt hoe het scoresysteem werkt, en zorg ervoor dat u voldoende tijd vrijmaakt om dit te doen. 

Patiënten populatie

Wanneer u de geschikte PROM kiest, houd dan wel rekening met de patiëntenpopulatie waarvan u data wilt verzamelen, en doe uw huiswerk voordat u beslissingen maakt. Dit is vooral belangrijk wanneer het aankomt op conditie-specifieke vragenlijsten – er zijn namelijk vragenlijsten speciaal ontwikkeld voor actieve, atletische patiënten en andere zijn weer ontwikkeld voor meer oudere, rustigere patiënten. Het zou natuurlijk gek zijn als u aan een 80 jarige patiënt zou vragen hoeveel pijn hij aan zijn knie heeft wanneer hij een sprintje trekt. Wanneer uw team de juiste vragenlijst heeft gevonden zorg er dan voor dat dit de standaard wordt binnen de organisatie, en voorkom dat iedereen verschillende vragenlijsten gaan gebruiken. 

Meetmomenten

Het is verstandig om de meetmomenten te standaardiseren. Ongeacht de patiëntenpopulatie zijn de volgende twee meetmomenten zeer belangrijk: 

  • Voorafgaand de behandeling: zorg ervoor dat patiënten hun PROM invullen voordat ze in behandeling komen, dit is de nulmeting.
  •  Jaarlijks: 1 jaar na de behandeling, ongeacht wat de behandeling was, is een maatstaf die wereldwijd is geaccepteerd. 

Buitenom deze twee musthaves, is er veel waardevolle informatie beschikbaar tussen de pre-op meting en de jaarlijkse meting beschikbaar. Betekenisvolle meetmomenten verschillen per patiëntenpopulatie. 

Wij, Care Associates Nederland, kunnen u helpen met het maken van de juiste beslissingen die passen bij uw organisatie. 

Neem contact op met onze PROMs adviseur Valesca Lefeber